6 zajímavých obměn kávy, které vás překvapí
Příprava kávy se může zdát jednoduchých a každodenním rituálem. Pokud ale chcete vyzkoušet něco nového, přidejte do své kávy něco navíc. Inspirujte se tipy na zajímavou obměnu kávy a nezapomeňte na sladký dezert.
1) Káva s kolou
Pokud nemáte problém s vyšší dávkou kofeinu, tak určitě vyzkoušejte obměnu ledové kávy. Stačí, když čerstvou mletou kávu zalijete kolou. Musíte počítat s tím, že nápoj bude nějakou dobu pěnit, takže raději kolu přilévejte opatrně. Poté dobře rozmíchejte za pomocí ručního mixéru a podávejte s kostkami ledu.
2) Dýňová káva
Ojedinělým zážitkem je i dýňová káva. Nejdříve si připravte dýňové pyré. To získáte jednoduše tím, že rozpečete na plechu dýni, a poté ji rozmixujete. Do této dýňové směsi pak přimíchejte skořici, kardamon, zázvor a med. Na směs nalijte zpěněné mléko, s jehož přípravou vám pomůže profesionální kávovar. Nakonec opatrně vlijte espresso nebo oblíbenou kávu v kapslích.
3) Kokos v hlavní roli
Lahodným nápojem je i kokosová káva. Postup je zcela jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Stačí si připravit kvalitní zrnkovou kávu tak, jak jste zvyklí. Změna nastává až při smíchání s mlékem. Nepoužívejte klasické mléko, ale zkuste kávu zalít kokosovým mlékem. Vznikne vám tak svěží kokosový nápoj s velmi příjemnou chutí.
4) Koření do kávy
Například o sypaném čaji je známo, že se dá připravit i s kořením, případně se podává s mlékem. Co se týká kávy, tak ji můžete ozvláštnit kořením. Skvěle se hodí skořice, kterou se většinou zdobí pěna na latté, ale přidat se dá i do klasické kávy. Zajímavou obměnou je však i přidání kardamonu nebo nastrouhaného hřebíčku. Kávu okořeníte i zázvorem, dejte si však pozor, abyste ho nedali moc, káva by pak mohla být nepříjemně ostrá.
5) Slaná chuť
Určitě znáte spoustu pokrmů a nápojů, kde se mísí slané a sladké chutě, ale u kávy se jedná spíše o zvláštnost. Například v Tchaj-wanu servírují kávu, které je zdobená slanou pěnou. Tento nápoj zde dokonce patří mezi nejprodávanější. Ještě víc nepředstavitelné pro nás může být, že tento druh kávy je nejdříve oslazený cukrem, posléze je až přidaná slaná mléčná ozdoba.
6) Ochucené sirupy
Pokud patříte mezi milovníky ochucené kávy, můžete v současné době vyzkoušet různé obměny vanilkové, skořicové a například i karamelové kávy. Tato káva se připravuje z ochucených sirupů. Za zkoušku stojí například kokosový, čekankový nebo datlový sirup, který je zdravou obměnou běžného cukru.