Láska prochází žaludkem, řekl milovník lanýžů a olivového oleje

Degustace těch nejlepších specialit, které středomořské regiony vůbec nabízejí, se neobejde bez dvou základních surovin. Je to samozřejmě olivový olej, protože jsou to právě olivy, co rostou snad na úplně každém rohu od Gibraltaru po Levantu. Pokud si ale chcete dopřát nečekané potěšení a okusit něco, co velebili už antičtí Římané, vyhlášení to gurmáni, musíte se ptát po lanýžích. Hledají se trochu obtížněji než bedly a hříbky a jistě vás nepřekvapí, že s tím lidem pomáhají i psi, dlouhou dobu cvičení až k mistrovství. Ale to jsme odbočili, protože dárky, které prochází žaludkem, jsou ty nejlepší, že?

 

Darujte zdraví z tekutého zlata plného slunce

Jaký dárek plánujete letos pro své blízké k narozeninám nebo výročí svatby, svátkům a dalším významným příležitostem, jako je například promoce? Skutečným univerzálem, který nikdy neurazí, není tištěná kuchařka, ale spíše prvotřídní surovina, se kterou víte, že darujete jedničku napříč všemi trhy.

Dobrý dárek pro muže není vždy jen láhev alkoholu nebo cokoliv s válečnou tématikou. Zkuste někdy probudit kuchařské umění, dávno skryté, avšak nezapomenuté. S olivovým olejem to půjde určitě mnohem lépe, protože provoní celou místnost rajčatovým aroma, tóny bazalky a dalších bylinek, zkrátka tím, co máte tak rádi. Olivy si porozumí s těstovinovými jídly i grilovanými rybami, stačí jim jen poručit, protože patří mezi hodně vděčné suroviny. Když si dáte pár kapek oleje ráno jen tak na lžičku, podpoříte také trávení, ale to jen tak na okraj…

 

Vyzkoušejte lanýže, pochoutku nad pochoutky

Určitě víte, o co jde – lanýže jsou vlastně houbami, ale ne tak docela stejnými, jako jsou třeba naše hříbky. Pár plátků naložených v olivovém oleji vám pomůže připravit chutný oběd z noků nebo domácí omelety, stačí namíchat správný poměr směsi, jak doporučují chorvatští šéfkuchaři. Nakonec, lanýžový krém na pečivu, to je něco, čemu neodolají skuteční mlsouni na slovo vzatí, následujte proto jejich příkladu! Černý a bílý lanýž se sice liší na první pohled hodně, ale žádný strach, pochutnáte si opravdu na obou variantách, jde jen o rozmanitost mezi houbami, které lákaly už staré Římany.