Koberec do kuchyně: dobrý nápad nebo bláznovství?

Prostory v kuchyni jsou velmi náchylné ke znečištění. Proto při volbě podlahové krytiny jen velmi málo lidí volí koberce. Jejich čištění je zkrátka mnohem náročnější, než čištění dlažby nebo PVC podlahy. Pokud je ale nebudeme instalovat přímo do kuchyňského koutu, jejich použití nemusíme zcela zavrhovat. Navíc, v současné době se koberce vyrábí z moderních materiálů, takže vznikly koberce s novými vlastnostmi. Ty je možné využít i jako kvalitní běhouny, které umístíte do předsíní a které jsou velmi namáhanými.

 

Použití koberce v kuchyni

Pokud vybíráte koberec do své kuchyně, neměl by mít dlouhý vlas. Ideálně půjde o kusový koberec, který bude umístěn tam, kde nehrozí tolik znečištění. Tedy mimo kuchyňský kout, kde se vaří a horký olej stříká všude kolem. Výhodou použití koberce v této místnosti je poskytnutí povrchu, který má protiskluzové vlastnosti. Většina koberců už je dnes vybavena ze spodní strany speciální úpravou, která podklouznutí vylučuje.

 

Speciální povrchy koberců

Současné koberce jsou navrženy a vyrobeny tak, aby do určité míry vytvořily speciální povlak. Ten chrání vlákna před nasáknutím skvrn. A to tak odolných, jako je káva, víno nebo čaj. A to se může hodit nejenom v kuchyni, ale také v jiných místnostech. Koberce odolné vůči skvrnám jsou vhodné také v případě, že v domácnosti žijí domácí zvířata – zejména ta dlouhosrstá. Koberec v kuchyni může tyto nečistoty dokonce zachytit, takže se nebudou šířit po celém domě. Navíc, koberce jsou ideální pro bosé nohy. Pokud tedy rádi chodíte naboso, oceníte koberce snad ve všech místnostech vašeho domu.

 

Čištění koberců

I když jsou koberce odolné vůči nasávání skvrn, bude třeba se o ně pravidelně starat a čistit je. Umělá vlákna jsou odolnější vůči poškození, než ta přírodní. Nízký vlas je méně náchylný k usazování nečistot a je mnohem snadnější k čištění. Pravidelné vysávání nečistot vám může práci s „mokrým“ čištěním značně usnadnit.