Nepodceňujte pravidelnou očistu osobního automobilu

I osobní automobil je třeba pravidelně čistit. Na jaké komponenty se především zaměřit?

Říká se, že automobil je vizitkou jeho majitele. Že o něm mnoho vypovídá. A je to pravda. Ten, kdo jezdí ve vypulírovaném autě zářícím čistotou, si na takové čistotě většinou zakládá i ve svém bytě či domě. A obráceně. Máte-li v autě bordel, zřejmě nebudete mít moc naklizeno ani doma. Čistota automobilu a jeho komponent však není jen estetickou záležitostí, ale také tou funkční a bezpečnostní. Taková zaneřáděná přední světla či okno v kombinaci s nefunkčními stěrači vás mohou stát život.

Čištění exteriéru

Pokud hovoříme o čištění vozidla, na mysli máme očistu exteriéru a interiéru vozidla. Očista exteriéru zahrnuje čištění karoserie vozidla, oken, zrcátek, světel, ale i gum a disků kol. Zřejmě vás nemusíme upozorňovat, že k čištění všech těchto komponent je na místě používat k tomu určené prostředky. Jemný šampon a houbičku, popřípadě smetáček s jemnými štětinami, které nepoškrábou ani jinak neponičí lak. Na trhu dále najdete speciální přípravky pro čištění disků kol.

Čištění interiéru

Podceňovat rozhodně není na místě ani očistu interiéru vozidla. Zaměřte se především na sedadla do auta, palubní desku a koberečky. Koberečky vyklepejte, sedadla vyluxujte, popřípadě je v závislosti na materiálu vyčistěte speciálním přípravkem. Nepodceňujte ale ani vnitřní zpětné zrcátko a vnitřní stranu oken. Ta by měla být perfektně čistá. Řidič na cestu totiž za všech okolností musí dobře vidět. Součástí pravidelné údržby by mělo být i čištění klimatizace, která se může stát zdrojem nepříjemného zápachu.

Čištění vnitřních komponent

V některých případech je nutné vyčistit i některé vnitřní komponenty vozidla. Na nečistoty je například náchylná hlava motoru, brzdy, brzdové kotouče i třmeny. Stejně jako celá řada dalších komponent. Jejich očistu je ale vhodné svěřit specialistům v autoservisu. Neodborný zásah by vozidlo mohl i poškodit.