Zima a zvěřina – poklady lesů a obor v menu Grund Restaurantu
Tento specifický druh masa se vyznačuje aromatičností a až na vyjímky nízkým obsahem tuku. Volně žijící zvěř pobíhá celý život v přírodě, kde se také stravuje, proto je její maso nejen chutné, ale i zdravé. V krkonošských lesích se všechna pozitiva násobí, takže místní srnky, jeleni i divočáci jsou přírodou takřka nasáklí. To ví moc dobře i šéfkuchař Grund Restaurantu Jiří Středa hotelu Grund Resort Golf&Ski, a proto pro své hosty připravil nabídku jako z krkonošských pohádek.
Pokud se sem vypravíte na oběd či večeři, můžete se těšit na následující lahůdky.
Jako předkrm Jiří připravil srnčí terinku, kterou podává s domácím ořechovým chlebem a jeřabinovým coulis. Její intenzivní aroma je podpořeo voňavou větvičkou rozmarýnu. Hned poté můžete ochutnat polévku – silné zvěřinové consommé podávané s kořenovou zeleninou a houbovými knedlíčky.
Nyní však nadchází okamžik pravdy a je třeba si vybrat jeden z hlavních chodů, což může být velmi nesnadným úkolem. První variantou je kýta z jelena sika, kterou šéfkuchař pomalu peče na kořenové zelenině a podává ji s šípkovou omáčkou a restovanou perníkovou nádivkou, další možnou volbou je dančí hřbet marinovaný v jalovci a bylinkách, který doplňuje tymiánové glacée a lívanečky z čerstvého špenátu. Posledním adeptem na hlavní chod je pak filet z mladého divočáka pečený ve slaninovém kabátku. Šéfkuchař jej servíruje s omáčkou z divokých brusinek a s „bramborovou slámou“.
A co k tomu? Samozřejmě víno. O jeho pečlivý výběr a soulad s pokrmy se postaral místní sommeliér Daniel Gӓrtner, který pro tuto sestavu doporučil následující vína:
Neronet jakostní z vinařství Hrabal, Merlot, výběr z hroznů, vinařství Vinohrad, Bodegas Palacio de la vega Cabernet Sauvignon z vinařství Tempranillo a Mouton Cadet Resérve Medoc, vinařství Baron Philippe de Rotschield.
Pokud jste milovníci zvěřiny, určitě na svých gastrnomických toulkách nevynechejte Grund Restaurant. Autentické prostředí Krkonoš je pro toto menu jako stvořené, nehledě na to, že jej budete mít z designové restaurace takřka na dosah. Ta totiž strávníkovi poskytne nejen chuťové, ale také vizuální vjemy formou překrásného výhledu na Černou horu, Sněžku a nekonečné lesy a pláně.
O hotelu Grund Resort Golf&Ski
4. září 2009 se v Mladých Bukách otevřel Grund Resort Golf&Ski, projekt rodinné společnosti Grund, která v obci úspěšně podniká již od roku 1990. Na místě, kde dosud stálo 9jamkové hřiště, se nově pod hlavičkou Grund Resort Golf&Ski otevřelo 18jamkové hřiště a 4hvězdičkový hotel s relaxační zónou a restaurací. Součástí Resortu je i lyžařský areál.
Více informací www.grundresort.cz.