Domácí punč – vyzkoušejte jej ve třech variantách!

Medovina, svařák a punč – všechny tyto oblíbené nápoje doslova dýchají vůní Vánoc a zimního období. Nechte se i vy unést na vlnách pohody a inspirujte se třemi recepty na vynikající punč.

 

Jemný ovocný punč

Punč plný sladkého ovoce, který zahřeje i potěší.

· 1 konzerva koktejlového ovoce

· sušené švestky

· rozinky

· 1 láhev bílého vína

· 5 lžící cukru

· 3 panáky rumu

· skořice

· badyán

· voda

Cukr nasypte do hrnce a nechte s trochou vody zkaramelizovat. Poté přilijte trochu vroucí vody, ve které karamel rozmícháte, než se rozpustí. Přidejte bílé víno, pořádně zamíchejte a spolu s kořením, švestkami a rozinkami svařte. Celý obsah hrnce sceďte, přidejte konzervu s ovocem a 3 panáky rumu. Podávejte ve vysokých sklenicích a dlouhou lžící na ovoce.

 

Vanilkový punč

Sladké a voňavé potěšení. Ideální k cukroví.

· 1 láhev červeného sladkého vína

· 3 panáky rumu

· skořice

· 2 balíčky vanilkového cukru

· vanilkový lusk

Na přípravu tohoto punče zvolte sladké červené víno. Ideální je Rulandské modré, Merlot či podobné. Nalijte jej do hrnce spolu s celou skořicí, vanilkovým cukrem a vanilkovým luskem. Až bude téměř vřít, odstavte ho z plotny a přidejte 3 panáky rumu. Dobře promíchejte a můžete ihned servírovat.

Jablkový punč

Užijte si netradiční tóny punče, které se snoubí s jablky a skořicí.

· 1 láhev bílého polosladkého vína

· sladká jablka

· skořice

· hřebíček

· voda

· 2 panáky rumu

· 4 lžíce cukru

· griotka

Bílé víno spolu s kořením a malým množstvím vody dejte do hrnce a nechte svařit. Následně přeceďte. Potom nakrájejte sladká jablka na malé kostky, zbavte je slupky a jadřinců a vhoďte je do punče. Krátce povařte, ale již neceďte. Nalijte rum a dle chuti griotku. Servírujte ve vysokých skleničkách s dlouhou lžící, kterou budete vybírat jablka.

Dobrou chuť a příjemné prožití podzimu, adventu a Vánoc!