
Domácí punč – vyzkoušejte jej ve třech variantách!
Medovina, svařák a punč – všechny tyto oblíbené nápoje doslova dýchají vůní Vánoc a zimního období. Nechte se i vy unést na vlnách pohody a inspirujte se třemi recepty na vynikající punč.
Jemný ovocný punč
Punč plný sladkého ovoce, který zahřeje i potěší.
· 1 konzerva koktejlového ovoce
· sušené švestky
· rozinky
· 1 láhev bílého vína
· 5 lžící cukru
· 3 panáky rumu
· skořice
· badyán
· voda
Cukr nasypte do hrnce a nechte s trochou vody zkaramelizovat. Poté přilijte trochu vroucí vody, ve které karamel rozmícháte, než se rozpustí. Přidejte bílé víno, pořádně zamíchejte a spolu s kořením, švestkami a rozinkami svařte. Celý obsah hrnce sceďte, přidejte konzervu s ovocem a 3 panáky rumu. Podávejte ve vysokých sklenicích a dlouhou lžící na ovoce.
Vanilkový punč
Sladké a voňavé potěšení. Ideální k cukroví.
· 1 láhev červeného sladkého vína
· 3 panáky rumu
· skořice
· 2 balíčky vanilkového cukru
· vanilkový lusk
Na přípravu tohoto punče zvolte sladké červené víno. Ideální je Rulandské modré, Merlot či podobné. Nalijte jej do hrnce spolu s celou skořicí, vanilkovým cukrem a vanilkovým luskem. Až bude téměř vřít, odstavte ho z plotny a přidejte 3 panáky rumu. Dobře promíchejte a můžete ihned servírovat.
Jablkový punč
Užijte si netradiční tóny punče, které se snoubí s jablky a skořicí.
· 1 láhev bílého polosladkého vína
· sladká jablka
· skořice
· hřebíček
· voda
· 2 panáky rumu
· 4 lžíce cukru
· griotka
Bílé víno spolu s kořením a malým množstvím vody dejte do hrnce a nechte svařit. Následně přeceďte. Potom nakrájejte sladká jablka na malé kostky, zbavte je slupky a jadřinců a vhoďte je do punče. Krátce povařte, ale již neceďte. Nalijte rum a dle chuti griotku. Servírujte ve vysokých skleničkách s dlouhou lžící, kterou budete vybírat jablka.
Dobrou chuť a příjemné prožití podzimu, adventu a Vánoc!