Buďte fit a zároveň si pochutnejte!
Druhý měsíc v roce je za námi a s ním i vůle některých lidí dodržet své „hubnoucí novoroční předsevzetí“. Jestliže i vy patříte mezi ty, které omrzela dieta, nezoufejte! Můžete uspokojit své chuťové buňky, přitom jíst zdravě a navíc, v kombinaci s cvičením, shodit i nějaké to kilo. Nechte se inspirovat italskými saláty, na kterých si pochutnáte, zasytí vás a přitom vám nezkomplikují dietní plán.
Salát Caprese s mozzarellou
Tento salát je jednoduchý na přípravu, velmi rychlý a přitom neuvěřitelně chutný. Původem pochází z italské Kampánie. Barvy salátu (červená, bílá a zelená) přitom mají připomínat vlajku Itálie.
- 2ks mozzarelly
- 4ks rajčat
- Olivový olej
- Bazalka
- Sůl, pepř
Postup: Rajčata nakrájejte na plátky a rozložte je na talíř. Mozarrellu nechte okapat a poté nakrájejte a položte na rajčata. Navrch posypte natrhanou bazalkou, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Servírujte s ciabattou.
Tip: Nejlepší a tradiční chuti dosáhnete s pravou italskou mozzarellou, která se vyrábí z buvolího mléka
Salát Panzanella
Pochází z italské Florencie a je proslavený po celém světě. Salát se tradičně připravoval ze včerejšího chleba, který se máčel do oleje nebo octa.
- 300g cherry rajčat
- 2 papriky
- 200g sušených rajčat
- Italský světlý chléb (ciabatta
- Salátové listy
- 300g mozzarelly
- Bazalka
- Vinný ocet červený
- Citron
- Sůl, pepř
Postup: Předehřejte troubu a na plech dejte nakrájené papriky, půlku cherry rajčátek a chléb – vše zakapejte olivovým olejem a osolte. Pečte cca 15 minut, kdyby se chleba pálil, vyndejte ho dřív. Do mísy mezitím nakrájejte zbylá cherry rajčátka, přidejte sušená rajčata, opečenou papriku, chléb a bazalku. Dobře promíchejte a zakápněte vinným octem a trochou citronové šťávy. Opepřete a dosolte. Salátové listy naservírujte na talíř a na ně dejte směs z mísy. Posypte trochou nasekané bazalky.
Salát Caponata
Tato lahůdka pochází až ze Sicílie a je vzdáleně podobná francouzské ratatouille.
- 3ks lilků
- 2 řapíky celeru
- 1ks cibule
- 300g rajčat
- 1 balení černých oliv
- Balzamikový ocet
- 3 lžíce kaparů
- Piniové ořechy
- Olivový olej
- Bazalka
- Pepř, cukr, sůl
Postup: Lilky nakrájejte na plátky a namočte na 10 minut do slané vody. Ta je krásně zbaví hořkosti a navíc nenatahují při smažení tolik oleje. Lilky usušte a osmažte na olivovém oleji.
Mezitím si připravte směs z cibule, rajčat a bazalky, které osmažte na oleji a zeleninu poduste.
Vymažte formu na pečení olejem a promíchejte v ní podušenou směs s celerem, olivami a kapary. Přidejte ocet, cukr a opražené piniové oříšky. Pečte při 180°C asi 30 minut.
Caponatu podávejte vlažnou a s čerstvým pečivem.