Historie kávy aneb její cesta na váš stůl

Nejoblíbenější nápoj, který je vhodný pro každou příležitost? Tak tím je bezpochyby káva, která se díky své skvělé chuti a podmanivé vůni stala nedílnou součástí naší kultury. Ať už si ji vychutnáte v klidu a pohodlí svého domova, ve vaší oblíbené kavárně s přáteli nebo ji rychle vypijete z uzavřeného kelímku po cestě do práce, vždy dokáže i obyčejný okamžik proměnit ve výjimečnou chvíli.

 

Plodina, která dobyla svět

Její chuti propadli obyvatelé Etiopie, která je považována za pravlast kávy, již v dávných dobách. O objevení tohoto lahodného černého moku koluje celá řada legend a pověstí, její původ však zůstává zahalen rouškou tajemství. Historické prameny určily za počátek jejího pěstování rok 575, kdy se začala pěstovat v Jemenu. Odtud se pak tato plodina vydala do celého světa – svou pouť začala na ostrově Cejlon, pokračovala přes Sumatru, Jávu, až dorazila do Evropy.

 

Trnitá cesta k nám

Na naše území se podle oficiálních zdrojů dostala až na sklonku 16. století, i tak ale trvalo ještě celé století, než se rozšířila do širšího povědomí. K jejímu velkému rozkvětu u nás došlo až mezi dvěma světovými válkami, to když se kavárny staly oázou klidu pro literáty a intelektuály a symbolem nového životního stylu. Poválečné období jí ale příliš nepřálo, a tak byl nastupující rozmach přerušen a nastal kávový „půst“. Milovníci tohoto voňavého nápoje se museli spokojit s náhražkami typu melta nebo cikorka. Tato doba už je ale naštěstí dávno pryč, hodně se toho změnilo, včetně situace na trhu. Dnes si tak můžeme vybírat z nejrůznějších druhů kvalitní zrnkové kávy.

Káva jako z kavárny

A co je nejlepší, můžeme si ji dopřát kdykoli na ni máme chuť. Díky profesionálním kávovarům si můžeme nápoj jako z vyhlášené kavárny připravit i doma v naší kuchyni. A nepotřebujeme k tomu žádné hluboké znalosti, ani manuální zručnost. V případě automatických kávovarů stačí totiž jenom zmáčknout jedno tlačítko a šikovný přístroj se o všechno ostatní už sám postará, za pár minut tak můžete voňavý mok servírovat. Stejně jako u všeho, i v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět. Proto si dopřejte maximálně čtyři šálky denně. Pokud trpíte zdravotními obtížemi, jste kardiaci nebo máte vysoký krevní tlak, ale přesto se jí nedokážete vzdát, pak ji nahraďte kávou bez kofeinu. Má stejné účinky, ale neovlivňuje činnost srdce. Tak, dobrou chuť!