Itálie na talíři aneb recepty s vínem, které si zamilujete
Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších napříč světem a není divu. Je totiž plná čerstvé zeleniny, voňavých bylinek, kvalitního masa, sýrů i vína. Navíc italové si zakládají na rychlosti a jednoduchosti, tudíž vykouzlit gurmánský zážitek není nijak složité. Potěšte sebe i své blízké výtečným a zdravým obědem či večeří.
Osso buco
Tato tradiční italská pochoutka je oblíbená především v oblasti Milána. Připravuje se z telecí kližky s morkovou kostí (podélně rozříznuté koleno).
· 4 kousky telecí kližky
· 400ml drcených rajčat
· 1 velká červená cibule
· 2 stroužky česneku
· 0,5 litru vývaru · 0,5 litru suchého bílého vína (Sauvignon, Chardonnay…)
· hladká mouka
· olivový olej
· máslo
· sůl a pepř
Postup:
Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Na pánev nalijte olivový olej a nechte na něm maso osmahnout z obou stran. Poté jej vyndejte, na pánev do výpeku vložte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku a česnek. Šťávu okořeňte pepřem, přidejte maso, podlijte vínem a nechte jej vypařit. Až se bílé víno vypaří, celou směs dejte na pekáč, přidejte drcená rajčata a vše zalijte vývarem. Zakryjte a nechte v troubě péct na 150 °C cca dvě hodiny do měkka.
Tip: Ke konci pečení můžete přidat citronovou kůru a nasekanou petrželku.
Risotto con vino rosso
Krémové rizoto s červeným vínem, které si prostě zamilujete. Italská červená vína jsou totiž velmi hutná a aromatická a výborně se hodí k vaření.
· 300g rýže Arborio
· 0,5 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru · 4dcl suchého/polosuchého červeného vína (např. Merlot)
· 1 červená cibule
· 100g strouhaného sýru Gran Moravia nebo Grana Padano
· máslo
· tymián a rozmarýn
· olivový olej
Postup:
Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku, ke které přidejte nasekaný rozmarýn a tymián. Až se bylinky rozvoní, přisypte rýži a krátce ji osmahněte. Poté zalijte červeným vínem a nechte ho vypařit. Následně naběračkou postupně přilévejte vývar (vždy jen třeba dvě naběračky než se vývar vstřebá). Jakmile je rýže hotová na skus, opepřete ji, přidejte kostku másla pro zjemnění a pomalu do rizota vmíchejte sýr. Podávejte se snítkou rozmarýnu.