Jak se vyrábí káva?

Káva je jedním z nejrozšířenějších a nejvíce populárních nápojů napříč zeměkoulí. Co však stojí za každým hrnkem kávy, kterou si ráno vypijete k snídani?

 

Co je vlastně kávové zrno

Kávovník je vysoká rostlina, která pochází ze subtropického a tropického pásma. Plody, které produkuje jsou zpočátku zelené, poté žloutnou a nakonec zčervenají a právě v tomto okamžiku jsou pro sklizeň nejlepší. Plod je dužinatý a kávová zrna jsou vlastně semínka, které se tvoří v centru peckovice. Syrová kávová zrna jsou zelená.

Po sklizni následuje proces, při kterém se musí oddělit zrnka z bobule, musí se vyčistit a protřídit. Existují dva způsoby, jak toho docílit – mokrá a suchá cesta.

 

Mokrá a suchá cesta

Mokrou metodou dochází k dokonalému oddělení nezralých či poškozených plodů bobulí od těch vyzrálých. To má veliký efekt na konečnou kvalitu kávy, zejména zelené. Kávové bobule se umístí do kontejneru s vodou. Ty dobré bobule klesnou na dno nádrže a ty nedozrálé a poškozené zůstávají na hladině. Potom jsou zbývající plody očištěny a prohnány mačkadlem. Dužina se dále odděluje fermentací. Kávová zrna se poté suší, nesmí obsahovat více nez 10% vody. Nakonec se odstraní slupka a zrna se třídí dle barvy a velikosti.

Suchá metoda spočívá v propráním bobulí ve vodě, kde se zbaví nečistot a potom se důkladně usuší. Během sušení se plody přehazují a následně se na loupacích strojích odstraní vysušená dužina včetně slupky. Zůstávají pouze čistá kávová zrna. Tímto způsobem se zpracují i nezralé či poškozené plody.

 

Pražení a zpracování

Charakteristické chuti a aroma kávy se dopracovává pomocí pražení, před tímto procesem totiž kávové zrno žádnou z těchto atribut nemá. Při pražení jsou zrna promíchávána v koloběhu horkého vzduchu o teplotě cca 205°C. Tím se zajistí rovnoměrnost. Pražením se také určuje barva kávy – čím více je upražená, tím je tmavší. Po vyjmutí z pražící pece se kávová zrna musí rychle ochladit, aby nedošlo k výrazné ztrátě aroma. Tímto způsobem získáváme klasickou kvalitní zrnkovou kávu.

Ať už jste milovník silné zrnkové kávy, kterou si před použitím namelete, nebo dáváte přednost již mleté kávě, preferujete instatní nebo pijete zásadně bezkofeinovou kávu, každý šálek vám teď připomene, jak dlouhou musela káva urazit cestu, než se dostala na váš stůl.