Kvalitní káva? Jedině zrnková!
Zachutnalo vám espresso, café latté nebo cappuccino? Pak byste měli vědět, jak vybírat tu nejlepší kávu, ze které jsou tyto lahodné nápoje vyrobeny. Na internetu je zrnková káva prodávána pod mnoha značkami, vybírat si můžete kávy z různých zemí i s různým stupněm pražení. Jak tedy poznat dobrou kávu a které značky jsou špičkou v kategorii zrnková káva?
Zrnková káva – stupeň pražení
Aby vám káva chutnala a prožili jste s ní opravdový požitek, měli byste znát stupeň pražení, kterých vám zrnková káva může nabídnout hned několik. Tento stupeň určuje charakteristické vlastnosti jednotlivých káv, dle nichž je možné vybrat tu pravou. Díky pražení káva získá typické aroma a chuť. Celkově rozlišujeme 16 stupňů pražení zrnkové kávy:
1., 2., 3., 4. – tyto stupně zrnkové kávě připisují silně kyselou chuť, káva nemá krásně tmavě hnědou barvu, ale pouze světle hnědou a chuť je poměrně dost nevýrazná.
5., 6., 7. – při těchto stupních je káva ještě mírně kyselá, barva ještě nedosáhla klasické tmavosti a slabá je i chuť a aroma.
- – stupeň upražení je střední, kyselost se v chuti stále projevuje, avšak už jen velmi málo, káva má středně hnědou barvu a chuť začíná nabývat na plnosti.
- – při devátém stupni je hořká chuť stále potlačována kyselostí, má středně tmavou barvu a tělo začíná mít plnou a výraznou chuť.
- – při tomto stupni už můžete pocítit standardní a optimální chuť. Barva je tmavší až středně hnědá a kyselost je stále značná.
11., 12. – kyselost začíná být potlačována hořkostí až těžkostí, zrna jsou suchá se skvrnkami oleje.
- – zrnková káva je při tomto stupni už v chuti dost bohatá, má hořkosladké tóny, barva je mírně tmavší a kávová zrna na sobě mají stopy oleje.
- – kávová zrna už jsou dost tmavá, hořkost už velmi přesahuje nad kyselostí a zrnka už jsou velmi olejnatá na povrchu.
15., 16. – tato káva už je velmi tmavá, v chuti již velmi hořká, chutná až připáleně.
- stupeň už je navíc spálený, nevhodný ke konzumaci, využívá se jako hnojivo.
Z těchto stupňů můžete určit, která zrnková káva je pro vás nejvhodnější. Sami si můžete určit intenzitu chuti i aroma a zvolit si, zda vám vyhovuje více hořká či kyselá chuť. Mezi velmi kvalitní značkové zrnkové kávy se řadí káva Lavazza, která nabízí mnoho druhů poměrů arabiky a robusty i zemí, ze kterých je káva Lavazza namíchána. Máte rádi 100% arabicu silné a intenzivní chuti Lavazza Pienaroma nebo vám spíše vyhovuje směs 60 % arabiky a 40 % robusty z Jižní Ameriky a Indonésie Lavazza Super crema? Ochutnejte opravdovou kvalitu kávy Lavazza, která má italské kořeny!
Že je Itálie skutečným odborníkem na kávu potvrzuje i zrnková káva Filicori Zecchicni, která snoubí rodinnou tradici, řemeslnou zručnost, avšak i moderní inovace a především vynikající chuť a aroma bohaté kávy Filicori Zecchini. Káva je typická svou jemností i vyváženou a plnou chutí. Nabízí vám kávu s čokoládovými tóny, nuancí pražených oříšků se sladkým nádechem Filicori Zecchini Blend, silná a korpulentní chuť s dobře znatelnou hořkostí vás čeká u zrnkové kávy Filicori Zecchini Gran Crema Forte, zrnková káva Filicori Zecchini Gran Crema Delicato je naopak se sladšími tóny, doplněnými o odstíny hořké čokolády, pražených obilných vloček a vanilky.
Kvalitní zrnková káva – jak ji poznat?
- Na první pohled je káva hezká a krásně voní.
- Zrnka by neměla být nedopražená ani příliš tmavá a s mastnými skvrnami.
- Mezi kávovými zrny by se neměla objevovat zdeformovaná zrna ani zlomky. Zrna by měla mít stejnou barvu i velikost.
- V žádném případě by se mezi zrny kávy neměly objevovat kamínky, odštěpky přírodniny, větvičky ani škůdci!
- Omamná vůně a silné aroma jsou identifikátory dobré chuti. Pokud vám tedy káva nevoní, nekupujte ji. Pravděpodobně vám nebude ani chutnat.