
Nejčastější chyby při čepování piva.
Český národ je celosvětově uznávanou velmocí pivařů. O to více se dbá na kvalitu zlatavého moku a nikomu se neodpouští sebemenší chyby při jeho výrobě nebo konečném čepování. Právě způsob čepování piva rozhoduje o výsledné chuti a úspěchu celé degustace. Pokud si pivo čepujete jen pro sebe u přenosu sportovního klání, určitě si nepatrné chyby odpustíte, ale na oslavě narozenin musíte zazářit. Pojďme se podívat na nejčastější chyby při čepování piva, které lidé dělají a tím znehodnocují výslednou chuť.
Správné točení piva
Vždy se ujistěte, že používáte čisté sklenice a dokonale sanitované výčepní zařízení. Nezapomínáme ani na potrubí, které se každý den proplachuje vodou. To platí spíše pro majitele hospůdek. Na soukromé akci si pohlídejte teplotu sklenice, která by měla být na úrovni piva. Před natočením ji propláchněte vodou.
Pivo točte vždy najednou nebo maximálně na dvakrát, kdy vytvoříte čepici a pivo doléváte pod ní, zabráníte tak oxidaci. Pivo čepujte vždy pod úhlem 45° s dopadem moku na nejvzdálenější místo ode dna sklenice.
Nejčastější chyby při točení piva
Při čepování piva se lidé dopouštějí závažné chyby, když pivo točí z výšky. Rovněž se nesnažte jakkoliv míchat sklenicí pro vytvoření pěny. A úplně zapomeňte na přelévání piva pro úpravu výsledné hladinky.
V parných měsících se setkáváme, že se lidé snaží namrazovat sklo nebo používají sklenice špinavé a nedostatečně propláchnuté, ani jednu z výše uvedených věcí nedělejte. Pokud chcete nahnat čas, určitě si neroztáčejte několik piv najednou. Pivo by na svého majitele nemělo čekat. Dotáčení piva pro vytvoření spadlé pěny ho znehodnocuje.
Pokud patříte mezi vášnivé pivaře, určitě navštivte centrum pivařů na stránkách http://svet-piva.cz/, kde naleznete velké množství zajímavých informací, návodů, receptů i půjčovnu.