Ochutnejte středověké speciality na výjimečném food festivalu v Dětenicích
Food festivalů je v letních měsících nespočet. Zejména v Praze a okolí se můžete setkat s typickým jídlem z nejrůznějších koutů celého světa. Pokud si ale chcete odpočinout od ruchu velkoměsta a zároveň si pochutnat na netradičních pokrmech, zkuste Středověký food festival v Dětenicích. Speciality z dávné doby můžete v průběhu srpna vyzkoušet v areálu Zámeckého parku v Dětenicích, který je pro piknik, jak stvořený. Doprovodný program zabaví jak malé, tak velké účastníky.
Chuť středověku
Každou sobotu až do konce srpna můžete v areálu dětenického zámeckého parku nasát pravou středověkou atmosféru. Rozložte piknikovou deku na měkký trávník a s výhledem na dětenický zámek se nechte unést do období středověku. Jak to v těchto dobách chodilo? Představte si řinčení mečů při rytířských soubojích, dobovou hudbu, na kterou skotačí středověké tanečnice nebo kejklíře a fakíry předvádějící své dovednosti místní šlechtě. A k tomu zabavte i své chuťové buňky. Food festival je doprovázen bohatým program, ale základem je dobře se nasytit. Organizátoři se inspirovali nejen tradičními pokrmy českého království, ale také specialitky z dalekého moře. Vyzkoušet můžete chobotnice, krevety, mušle nebo například šneky. Víte jak chutnají staročeské lokše, jehněčí klobásky nebo takový středověký burger? I ve středověku byla místní kuchyň rozmanitá. Oblíbené byly jáhly a nejrozšířenějším pečivem žitný chléb, který byl velmi oblíbený mezi prostým lidem. Šlechta si občas dopřávala rýži, která byla brána jako exotické zboží. Co se týče masa, ani to nechybělo na středověkých stolech. Vše se odvíjelo od termínů zabíjaček, které se konaly, pokud šlo vše dobře, pravidelně dvakrát do roka. Aby maso vydrželo, konzervovalo se uzením, sušením nebo nakládáním. Synonymem bohatství bylo ve středověku koření, které vysoce postavení měšťané a šlechta hojně v kuchyni používala.
Pivo zahalené legendami
Speciálně uvařené pivo podle tajného receptu chtěli ochutnat všichni již od 13. století.
25 kilometrů jihozápadně od města Jičín se vařilo pivo, které mělo podle pověstí afrodiziakální účinky. Legendy praví, že jej vařily panny, kterým byl poté vyříznut jazyk, aby nemohly prozradit recept. Pivovar v Dětenicích byl definitivně uzavřen v roce 1955. Výroba piva byla znovu obnovena v roce 2003. Postup výroby si zachoval své středověké aspekty. Pivo se vaří na otevřeném ohni, scezuje přes slámu a kvas probíhá v dubových kádích. Uchovávají jej v dobových sudech. Momentálně se v pivovaru vaří dva typy piva – dětenické světlé a dětenické tmavé a můžete je ochutnat právě na festivalu. Skvěle s ním zapíjí pečené sele nebo krůta, které se na food festivalu rožní již od rána.
Dětenice ženám a dětem
Pokud máte prázdninové víkendy již naplněné jinými aktivitami, zkuste Dětenice přes týden. V červenci a v srpnu se každé pondělí otvírá zámek a pivovar speciálně pro ženy. Ty mají i vstup a také pokrm v místní krčmě úplně zdarma! To samé platí po zbytek pracovního týdne (tedy v úterý, středu, čtvrtek a pátek) pro děti. Vstup na zámek, do pivovaru, pokrm v místní krčmě a navíc na středověký program mají vaše ratolesti do 15 let bez poplatku. Historie zábavně – jde to!