Pohodová zima s aromatickým pečeným čajem

Se začátkem zimy přichází touha po teplu a pohodlí. Co kdybyste si dopřáli chvíli pro sebe s šálkem lahodného pečeného čaje? Tato neobvyklá metoda přípravy přenese váš oblíbený nápoj na zcela novou úroveň. Podívejte se na návod, jak si připravit lahodný pečený čaj a zahřát se v chladných dnech.

Ingredience:
4 lžíce černého čaje (oblíbený druh)
1 citron (na plátky)
4 hřebíčky
2 lžičky celých kardamomových semen
1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
1 skořice
4 lžíce medu nebo javorového sirupu

Předehřejte troubu a mezitím si připravte čajovou směs. V misce smíchejte černý čaj, plátky citronu, hřebíčky, kardamomová semena, zázvor a skořici. Rozprostřete čajovou směs na plechu vyloženém pečicím papírem. Dejte do předehřáté trouby, teplotu zvyšte na 200 stupňů a pečte asi 10–15 minut, nebo dokud směs nezačne výrazně vonět. Během pečení můžete čaj promíchat. Jakmile je pečený čaj hotový, můžete ho rovnou zalít vodou a popíjet nebo ho dát do malých skleniček, ty pečlivě zavřít a otočit dnem vzhůru. Poté lze čaj skladovat i několik týdnů a připravit si tak větší množství dopředu. Pečený čaj skvěle chutná a je tak i výborným dárkem nebo malou pozorností pro naše blízké, kamarády i třeba kolegy. Obměňovat ho můžete podle své chuti, přidat lze třeba i bobulovité ovoce, maliny, jahody, jablíčka, hrušky, švestky a mnoho dalších druhů ovoce, které máte rádi.

Příprava šálku pečeného čaje je pak velmi jednoduchá, lžíci nebo dvě pečené směsi dáte do hrníčku a zalijete horkou vodou. Směs lze přecedit, abyste získali pouze nápoj nebo veškeré ovoce i koření v čaji nechat a popíjet. Dospělým lze do čaje přidat například rum nebo griotku pro rychlejší zahřátí, u dětí volte spíše nealko verzi. Pečený čaj dokáže velmi rychle zahřát, protože obsahuje mnoho koření, které na lidský organismus působí hřejivě.