Sezóna food festivalů vrcholí, nenechte si ujít středověký masakr žrádla a chlastu
Propojení pohodové letní atmosféry s kvalitní gastronomií je u Čechů stále oblíbenější program pro volné dny a víkendy. Užívat si konzumaci dobrého jídla a pití ve společnosti blízkých patří mezi příjemné kratochvíle. Společně s oblibou food festivalů strmě roste i počet podobných akcí. Letos se vůbec poprvé v Dětenicích nedaleko Prahy koná středověký food festival. Připravte se na masakr žrádla a chlastu s dobovým zábavným programem, při němž nebude nouze o akční a velmi syrovou podívanou.
Časy, kdy se v Česku konala všehovšudy jedna gurmánská akce na oslavu dobrého jídla pití, jsou naštěstí dávno pryč. Letos na všechny vášnivé jedlíky a milovníky delikates čekalo a stále čeká hned několik zajímavých gastro akcí. Mezi všelijak chuťově zaměřenými food festivaly letos vyniká vůbec první středověký festival jídla u nás nebo – abychom zůstali věrni autentické středověké mluvě – masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy. Nekoná se nikde jinde než v malé vesničce Dětenice na Mladoboleslavsku nedaleko Prahy. Právě v Dětenicích byla v roce 2003 otevřena historicky první středověká krčma, která návštěvníkům a lovcům nevšedních zážitků dovolila zažít tuto nelítostnou a krutou dobu plnou bitev, drsné mluvy a zvláštních zvyků na vlastní kůži.
Temné doby se vracejí
Pokud vás v Dětenicích přepadne hlad nebo jen neodoláte vlastní zvídavosti, připravte se vynikající dobové speciality. Na uctivé jednání v rukavičkách v duchu hesla „náš zákazník, náš pán“ raději zapomeňte a připravte se na prostořekost obsluhy okořeněnou jadrnými výrazy, která je pro středověké časy tolik příznačná. Nejinak tomu bude i v případě prvního středověkého food festivalu, který se koná 13. a 20. srpna od 12 do 19 hodin. „Masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy představí nejen vyhlášené středověké pochutiny, ale také bohatý středověký program pro celou rodinu. K vidění budou takové napínavé a hrůzostrašné podívané, jako je rytířské klání, poprava oběšením, pád ze střechy či trhání jazyka,“ láká návštěvníky Aneta Ondráčková, manažerka dětenického komplexu, kde se mimo proslulou krčmu nachází i barokní zámek, pivovar a středověké ubytovací kapacity.
Usilovně přemýšlíte, na čem si ochutnávali lidé ve středověku? Chutě to jsou nanejvýše rozmanité. „Středověké festivalové menu uspokojí slané i sladké chutě každého gurmána. Krevety, ústřice, mušle, srdíčka, grilované steaky, žebírka na medu, udírna plná dobrot, koláčky, sladké knedlíky, domácí buchty a pro ty, co by rádi zakousli něco většího, se bude opékat celé čuně nebo jehně. A pokud vás při velkolepé ohňové show polije horko, osvěžit se budete moci míchanými letními nápoji nebo v champagne baru,“ doplňuje s úsměvem Ondráčková. O hudební doprovod se postará upírka DJ Dony, která bude hrát v chill out house.
Boom středověké zážitkové turistiky
Dětenická krčma byla otevřena už v roce 2003. Od té doby se počet restaurací a hospůdek v podobném stylu, které dýchají středověkem, značně rozrostl. Udělat si výlet zpátky do minulosti, do dob pohnutých, temných, zato ale s neopakovatelnou atmosférou, patří k populárním zážitkovým aktivitám. Podniky ve stylu hostinců 13. století najdete i v Praze a okolí, Brně i v menších českých městech. Atmosféra dávno uplynulých časů, dobové kostýmy a rekvizity, nevybíravá staročeská mluva, živé show a lahodná jídla s vybranými nápoji, to vše v sobě skýtá potenciál na vydařenou dovolenkový či prázdninový program s dětmi.