Španělské tapas baví mnoho labužníků po celém světě. Oč vlastně jde?

Tapas je styl stolování, s nímž přišli obyvatelé Španělska. Právě díky tapas se dá najít perfektní kombinace jídel, které vás doslova uchvátí. Jde o to připravit na stůl různé typy potravin, které si pak hosté mohou libovolně kombinovat. Jí se po menších porcích a ochutnávat můžete od každého to, co vás láká.

 

Legenda a servírování tapas

Styl servírování zvaný tapas měl ve Španělsku vzniknout z čistě praktických důvodů. Lidem totiž při sezení a popíjení venku občas spadl do pití nějaký ten hmyz. Aby tomu předešli, skleničky si začali zakrývat malými talířky. Sloveso „tapas“ znamená v překladu právě takové překrytí, odvozuje se od slova „tapa“, které začalo označovat malý pokrm. Restauratéři totiž začali na malý zakrývací talířek dávat kousek chleba nebo šunky.

Existuje ale i jiné vysvětlení vzniku podávání jídla formou tapas, a to, že král Alfons X. Kastilský měl doporučeno, aby při pití vína jedl menší porce jídla.

Ať už byl vznik tapas jakýkoli, jde vlastně o malé pokrmy, které se k sobě hodí, lze je mezi sebou kombinovat a uzobávat je můžete mimo čas hlavního jídla. Obzvláště tapas oceníte při posezení s přáteli nebo rodinou.

 

Studené i teplé tapas

Tapas lze jíst studené i teplé. Jsou restaurace, kde vám naservírují jídla z běžné nabídky ne v normální velikosti, ale ve formě tapas, tedy v menších porcích. Tím vystřídáte spoustu chutí, ale také ochutnáte mnoho jídel.

Jako tapas se dá podávat ledacos. Moderní fúze nabízí i různé orientální varianty, které nám mohou připadat až nemyslitelné. Určitě lze ale najít typické ingredience, které jsou zárukou, že si tento styl servírování zamilujete i vy. Jde o Jamón, sýry, olivy, uzeniny, ančovičky, samozřejmě chléb k zakousnutí.

Bohatou nabídku potravin, které při přípravě tapas oceníte, najdete na eDelikatesy.cz. Stejně tak vám personál ochotně a rád vysvětlí, naučí, jak tapas připravit nejlépe a nabídne mnoho zajímavých rad a tipů. Na eDelikatesy.cz najdete i blog s magazínem, kde je mnoho užitečných článků o Španělsku i jeho potravinách a pokrmech. Nechybí ani skvělé recepty.