Temné doby se vracejí. Unikátní masakr žrádla a středověké zábavy v Dětenicích letos naposledy

Spojení léta s gastronomickými zážitky je u Čechů stále oblíbenější program pro volné dny a víkendy. Společně s oblibou food festivalů strmě roste i počet podobných akcí. Pokud jste jejich příznivcem, nenechte si 25. srpna ujít již 3. ročník středověkého food festivalu v Dětenicích nedaleko Prahy. Připravte se na masakr žrádla a chlastu s dobovým zábavným programem, při němž nebude nouze o akční a velmi syrovou podívanou.

Časy, kdy se v Česku konala všehovšudy jedna gurmánská akce na oslavu dobrého jídla pití, jsou naštěstí dávno pryč. Letos na všechny vášnivé jedlíky a milovníky delikates čekalo a stále čeká hned několik zajímavých gastro akcí. Mezi ně patří historicky první středověký festival jídla u nás, nazvaný příznačně masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy. Už třetím rokem se pořádá v malé vesničce Dětenice na Mladoboleslavsku nedaleko Prahy. Právě v Dětenicích byla v roce 2003 otevřena historicky první středověká krčma, která návštěvníkům a lovcům nevšedních zážitků dovolila zažít tuto nelítostnou dobu na vlastní kůži.

 

Temné doby se vracejí

Pokud vás v Dětenicích přepadne hlad nebo jen neodoláte vlastní zvídavosti, připravte se vynikající dobové speciality. Na uctivé jednání v rukavičkách v duchu hesla „náš zákazník, náš pán“ raději zapomeňte a připravte se na prostořekost obsluhy okořeněnou jadrnými výrazy. „Masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy 25. srpna od 12 do 19 hodin představí nejen vyhlášené středověké pochutiny, ale také bohatý středověký program pro celou rodinu. K vidění budou napínavé a hrůzostrašné podívané, jako je rytířské klání, poprava oběšením, vystoupení fakíra se střepy a vyslýchání zloděje mučením. Na místě se bude také potulovat splašený medvěd,“ láká návštěvníky Aneta Ondráčková, manažerka dětenického komplexu, kde se mimo proslulou krčmu nachází i barokní zámek, pivovar a středověké ubytovací kapacity.

Usilovně přemýšlíte, na čem si ochutnávali lidé ve středověku? Chutě to jsou nanejvýše rozmanité. „Středověké festivalové menu uspokojí slané i sladké chutě každého gurmána. Krevety, ústřice, mušle, olihně, burger na středověký způsob, houbový kuba, kuřecí hnátky, maďarský gulášek a pro ty, co by rádi zakousli něco většího, se bude opékat celé divoké i domácí čuně. I středověký člověk rád mlsal, takže pro milovníky sladkého tu budou k dostání, koláčky, ovocné knedlíčky a tradiční staročeské lokše s povidly. A pokud vás při velkolepé ohňové show polije horko, osvěžit se budete moci míchanými letními nápoji nebo v champagne baru. Nebude chybět ani tucet sudů domácího dětenické piva,“ doplňuje s úsměvem Ondráčková.

 

Boom středověké zážitkové turistiky

Dětenická krčma byla otevřena už v roce 2003. Od té doby se počet restaurací a hospůdek v podobném stylu, které dýchají středověkem, značně rozrostl. Udělat si výlet zpátky do minulosti, do dob pohnutých, temných, zato ale s neopakovatelnou atmosférou, patří k populárním zážitkovým aktivitám. Podniky ve stylu hostinců 13. století najdete i v Praze a okolí, Brně i v menších českých městech. Atmosféra dávno uplynulých časů, dobové kostýmy a rekvizity, nevybíravá staročeská mluva, živé show a lahodná jídla s vybranými nápoji, to vše v sobě skýtá potenciál na vydařenou dovolenkový či prázdninový program s dětmi.