Už jste někdy ochutnali výtečného přeštického pašíka?
Máte rádi výtečné jídlo? Pokud je vaše odpověď ano, rozhodně byste měli ochutnat skvělé maso z přeštického prasete. Přeštické prase má svůj původ v západních Čechách a je vyhlášené díky neobyčejně křehkému a zároveň šťavnatému masu, které je jemně prorostlé tukem. Český národ pomohlo zviditelnit prostřednictví oblíbené Pražské šunky, která je žádaná i v zahraničí.
Přeštické černostrakaté je tradiční české plemeno, jenž bylo chováno zejména v západních Čechách, konkrétně pak na Přešticku, Klatovsku nebo Domažlicku. Postupem času však ustoupilo zájmu velkochovů, kde se ukázala jako ekonomičtější odlišná intenzivně šlechtěná plemena, jejichž maso je dnes na pultech naprosté většiny obchodů. Útlum tohoto plemene byl postupem času tak velký, že byl v letech 1992 uznán jako genetický zdroj a chová se výhradně jako genetická rezerva. V letech 2014 bylo dokonce na pokraji vyhynutí, protože u nás bylo pouhých 160 prasnic.
Dříve bylo přeštické prase opravdu oblíbenou, vyhledávanou a málo dostupnou delikatesou, jejíž obliba v poslední době opět zaslouženě stoupá. Maso z přeštického prasete je o mnoho jemnější a rovněž šťavnatější. Tyto přednosti jsou podtrženy mírnou tukovou prorostlostí přítomné svaloviny a tuk, jak víme, je důležitým nositelem celkové chuti. Sáhnete-li po mase z přeštického prasete, nebudete mít na svém talíři jen přesušenou pečínku, ale skutečně šťavnatý kousek masa.
Tento určitý typ prasete je chován již jen v hrstce vepřínů nebo u jednotlivých chovatelů, je tedy obtížněji dosažitelné. Pokud se však budete zajímat více, váš řezník se poptávce určitě přizpůsobí.
Maso bylo v dřívější době používáno například pří výrobě známé Pražské šunky, která byla vyhlášenou delikatesou i za hranicemi tehdejšího Československa. Šunka se z něho vyrábí dodnes, ale maso můžete použít i na medailonky, řízky, pečeně, ale i domácí zabijačky nebo je vyudit.
Obrovským zastáncem přeštického prasete je například u nás uznávaný řezník František Kšána, který toto maso prodává nebo z něj vyrábí nejrůznější delikatesy.
Chcete-li vidět přeštického čuníka na vlastní oči, můžete si udělat malý výlet do vyhlášené plzeňské zoo, kde jej na místním zoostatku chovají.
Pokud vás láká maso z přeštického prasete ochutnat, dá se po troše hledání najít na webových stránkách či například v řeznictví Kšána a syn. Na webovém portálu Svazu chovatelů prasat najdete seznam všech jeho chovatelů, nebo můžete oslovit přímo jeden z chovů v Mladoticích – http://zdmladotice.zihlenet.cz/.