Víte jak správně topit dřevěnými briketami?

Pokud máte doma krb, určitě víte, že jsou dřevěné brikety univerzálním topivem do všech druhů krbů, kotlů i kamen. Svoji oblibu si získaly díky skvělé výhřevnosti i vysokým energetickým hodnotám, kterých je při topení dosáhnuto. Důležité však je, jakým způsobem budete s briketami topit. Je možné, že používáte neúmyslně dřevěné brikety špatně a znehodnocujete jejich potenciál. Jak tedy s dřevěnými briketami správně topit?

Dřevěné brikety nejprve rozlamte na jednotlivé kotoučky. Rozdělávání ohně provádějte pomocí podpalovače a těchto kotoučků, nepotřebujete k tomu tedy žádné další podpalové dříví nebo třísky. Do ohně můžete přidat další brikety, pozor si však dejte na naplnění spalovacího prostoru. Dřevěné brikety do krbu během hoření zvětšují svůj objem, prostor tedy naplňte maximálně do poloviny. Kousky dřevěných briket nechte hořet při plném přívodu vzduchu do té doby, než se dosáhne požadované teploty kamen nebo krbu. Pokud budete chtít přikládat, odlamujte kousky briket velké asi jako pěst a pouze malé množství. Brikety budou hořet plamenem. Pokud ale vyžadujete, aby brikety hořely co nejdéle, přikládejte celé brikety a snižte přívod vzduchu na minimum.

Oheň nechte hořet tak dlouho, dokud v něm uvidíte žhnoucí brikety, které jsou podstatou topení briketami. Ty potom rozhrňte po celé ploše topeniště. Jakmile budou dřevěné brikety žhnout, zamezte přívodu vzduchu. Do žhavého základu pak můžete přidat 3-5 dřevěných briket, které začnou hořet plamenem po cca 15 minutách. Poté hoří několik hodin a vydávají potřebné teplo.

U výběru briket kupujte pouze osvědčené dřevěné brikety, jelikož důležitým předpokladem pro kvalitní hoření briket je jejich správné slisování. Kvalitní jsou například bukové brikety nebo brikety z tvrdého dřeva. Nikdy proto nekupujte nekvalitní a ty nejlevější brikety, které mají podezřele nízkou cenu. Mohli byste se napálit.