
Vlastní uzené je vlastní uzené …
Uzenářské speciality z masných pultů se těm domácím, ještě vonícím kouřem z ovocného dřeva, nemohou urovnat ani náhodou. Postavit si vlastní krb ale není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Postačí vám k tomu malý plácek na zahradě a jedno šikovné puzzle od Kamnářství König.
Ne, neděláme si legraci. Již třetí generace kamnářů se snaží svým zákazníkům toto řemeslo maximálně přiblížit a zjednodušit. Proto má již několik let v nabídce cenově zvýhodněné sety, díky nimž si můžete postavit vlastní krb, gril nebo právě udírnu. Všechny potřebné komponenty, které do sebe perfektně pasují, si objednáte najednou, přikoupíte ještě kvalitní cihly, šamotky a nezbytnou žáruvzdornou maltu a můžete se pustit do práce. Na stránkách Kamnarina.cz najdete praktické manuály i fotogalerie již hotových projektů, jež vám pomohou vytvořit celé dílo jako profesionál.
Kvalitní ohniště jako základ
První prvek, na němž si musíte dát opravdu ale opravdu záležet, je ohniště. Ideální umístění udících háků, správná výška komína – to všechno vám bude na nic, pokud podceníte tento aspekt. Začněte s topným štítem doplněným přikládacími a případně i popelníkovým dvířky. Nezapomeňte na optimální způsob regulace tepla uvnitř udírny – litinový rošt. Tělo ohniště vytvořte z šamotových cihel a žárovzdorné malty, abyste měli jistotu, že odolá skutečně každému počasí.
Nyní přijde na řadu samotný prostor pro uzení. Ten je nutné vybavit závěsy na udicí háky a samozřejmě mu nesmí chybět ani bytelná kvalitními udírnová dvířka. A jak odhadnout ideální teplotu pro uzení?
Když teploměr, tak zabudovaný do dvířek udírny
Tady vám mohou pomoci šikovné udírnové teploměry – osobně doporučujeme ty, zabudované přímo ve dvířkách, které vám ušetří spoustu práce navíc jak při stavbě, tak i při následném používání. Jak vypadá optimální teplota pro práci s udírnou se dozvíte ZDE.
A teď už máte skoro hotovo. Chybí už jen dobře provedený kouřovod s optimální délkou (mezi 1,5 až 4 metry). Kouřovod je třeba ještě zakrýt speciální promaglaf rohoží, jež se postará o izolaci roury kouřovodu před vnějšími vlivy a zabrání rychlému ochlazování kouře uvnitř, což by kvalitě hotových uzenin rozhodně neprospělo. Hotovou udírnu můžete pro lepší estetický efekt šikovně omítkou a prakticky ihned se pustit do výroby báječných domácích uzenářských specialit. Uvidíte, že vám to půjde jako po másle!