Základy zdravého stravování. Dodržujete je?

Žádná dieta ani pravidla vám nikdy na 100 % nezajistí to, že budete krásně štíhlí a zdraví. Některé zásady je však velmi dobré dodržovat pro to, aby veškeré biologické procesy fungovaly dobře a naše tělo dostávalo vše, co potřebuje. Ty hlavní zásady si právě dnes objasníme. Jak jste na tom vy, dodržujete je?

 

Pitný režim

Pravidlem číslo 1 je dodržovat správný pitný režim. Naše tělo je tvořeno ze 70% z vody a tak je logické, že tekutiny musíme neustále doplňovat. Kolik litrů tekutin je pro vás vhodných? Výpočet je jednoduchý – na každých 15 kg (i těch započatých) vaší hmotnosti připadá 0,5 až 0,7 litrů tekutin. Při náročnější fyzické aktivitě přidejte cca 0,75 l. Soustřeďte se také a to co pijete. Nejlepší volbou je čistá voda, filtrovaná či kojenecká voda, minerální voda s nízkou mineralizací nebo zelené či bylinkové čaje. 100% džusy a ovocné fresh šťávy si dopřejte maximálně v dopoledních hodinách jako zdravou svačinku.

Připravit si také můžete zdravé smoothie. K ovoci či zelenině, která vám ve smoothie chutná, přidejte ještě 0,5 – 0,75 litru vody a ze smoothie máte rázem splněnou i část denního příjmu tekutin. Abyste si mohli smoothie brát s sebou třeba i na cestu do školy či práce, pořiďte si smoothie maker a kuchyňský mixér v jednom. Kuchyňský mixér Orava RM-500 blue nabízí velmi snadné řešení, jak si smoothie připravit. Nádobu o objemu 570 ml můžete opatřit speciálním víčkem a vzít si jej rovnou do kabelky či batohu. Mixér Orava zpracovává suroviny tak, že v nich zůstává zachováno maximum výživných látek. Můžete si v něm připravit ovocné šťávy, pyré, koktejly, dezerty nebo lahodné zmrzliny. Díky nerezovému noži a až 23 000 ot./min lze rozmixovat i tak tvrdé suroviny, jako jsou kostky ledu. Čistění mixéru Orava RM-500 blue je velmi snadné a demontovatelné díly lze i mýt v myčce nádobí. Mixér si navíc můžete vybrat i ve více barevných provedeních na www.orava.cz!

Vyvážená strava

Chcete-li se stravovat dle základů zdravého stravování, jezte pravidelně 5-6 menších jídel, rozložených na celý den. Organismus si zvykne na nižší přísun kalorií, který neustále v malém množství doplňujete, a tak si bude ukládat pouze minimum tuků. Nezapomínejte snídat! Lidé, kteří pravidelně snídají, nastartují nový den a svůj metabolismus takovým tempem, že to co sní, spálí mnohem dříve, než se z potraviny uloží tuk. Obecně platí, že žena by měla za den přijmout 2000 kcal, muž 2400 kcal. Kalorie by měly být rozloženy do jednotlivých porcí následovně (v kcal):

Snídaně – 30% Svačina – 1 – 10% Oběd – 30 % Svačina – 2-10% Večeře – 20 % kcal

Dbáte na zdravé stravování a výživu vašeho těla nebo sami sobě nevěnujete tolik času a péče?